Terug naar het begin   E-mailen   Zoeken   Gastenboek
Columns Hans van den Berg 2008
2008-01-08 13:34:44
Categorie: columns-hvdb-08
Ingezonden door: Edida


GEESTDRIFT?

Een week geleden stond de kerstboom er nog, waren er oliebollen en appelflappen, maar inmiddels is het gewóón Maandag geworden, de eerste van 2008! Vandaag is iedereen weer aan het werk gegaan, en de scholen zijn weer begonnen met onderwijzen. En zo hoort het ook, het normale leven moet weer opgepakt worden, het werk wacht, en studeren moet, als je wat wilt bereiken!

Hebt u ook weer een geestdriftige start gemaakt, aan het begin van dit nieuwe jaar? En jij, zie je het komende jaar met enthousiasme tegemoet? Of ben je begonnen omdat het moet, maar zeker niet met blakende ijver?

 

Bij het begin van zo’n nieuwe periode heeft men vaak [goeie] voornemens en/of plannen. Men begint met schoon schip maken, opruimen, puin ruimen, letterlijk en figuurlijk! Bij de gemeentewerf is het in deze dagen altijd gigantisch druk; mensen brengen al hun ‘zooi’, die ze niet meer willen zien of gebruiken, naar deze plek, zodat er plaats komt voor iets ‘nieuws’!

 

Talloos zijn de afspraken die men maakt; met zichzelf, met de sportschool, met mevrouw Bakker, met vrienden, kortom, met geestdrift gaat men [opnieuw] aan de slag om er iets goeds van te maken, dit jaar!

Ook in het zakenleven hangen de planborden weer op een strategische plek, klaar om uit- gevoerd te gaan worden! En de agenda van de wereld ziet er weer boeiend uit; nieuwe presidenten zijn veel gevraagd, dit jaar! Rusland zoekt een vervanger voor Putin, Amerika is al druk bezig met de voorrondes, voor een vervanger van president Bush, Georgië begon het jaar al met de herverkiezing van de zittende leider, en ook in Kenia ging men al naar de stembus om een leider te kiezen voor de komende jaren. Maar daar was men het er niet over eens dat Kibaki op een eerlijke manier was herkozen, wat zich uitte in veel geweld en bloedvergieten!

Al met al, het leven gaat gewoon door, op deze aarde, welk jaartal er ook aan de beurt is! Denkt u dat het er dit jaar béter voor staat, dan het vorige? Het verleden bewijst het tegendeel! De Verenigde Naties, vertegenwoordigd door 118 regeringsleiders en staatshoofden, verklaarden het jaar 1996 tot ‘het jaar van de uitbanning van de armoede’! Ze beloofden vol geestdrift extra inspanningen te doen voor de 1.500.000.000 mensen die onder de armoedegrens leefden! En nu, 12 jaar later, wat is er van terecht gekomen? De rijkdom nam toe, ja, daar waar al welvaart was, maar daarnaast breidde de armoede zich alleen maar uit!

Niks om geestdriftig over te worden, vind je wel? En bij ons gaat de politie staken, de benzine wordt hartstikke duur, en straks komt volksvertegenwoordiger Wilders met zijn film, waarin hij de koran verscheurt! Denk je écht dat het er leuker op wordt, hier?

Toch heb ik ook een bepaalde geestdrift over me, waarmee ik naar de toekomst kijk. Ik verwacht grote en mooie dingen; wanneer weet ik niet precies, maar ze gaan komen, dat is zeker! Ze worden aangekondigd in het Boek van God, Zijn ‘Planboek’, en tot nog toe is er al heel veel gebeurd, van wat daar in staat! Maar er staan ook nog voorzeggingen in die nog moeten plaatsvinden, en daarom is ook dit jaar nog nodig!

Niet in de sterren staat ons lot beschreven, niet in de handen van machthebbers of de goden van deze tijd ligt ons leven besloten! God heeft een wereldplan, maar ook een plan voor joUw en mijn leven! Je vindt het allemaal terug in dat Boek, de Bijbel! Jezus zei o.a., toen Hij op aarde was, dat Israël, Gods uitverkoren volk, eens weer tot leven en bloei zou komen! En nu, dit jaar, staat het al weer zestig jaar ‘op de kaart’, overeind gebleven door Gods machtige arm! [Ps.77:16] En dit jaar verlangen de grote mogendheden dat er een vredesakkoord komt, tussen Israël en de Palestijnen! Denk je dat het er van komt? Echt niet, geen echte vrede, lees het maar na, in Gods Planboek! Misschien staat het wel bij je op de boekenplank!

Absoluut zéker is het dat wij dit jaar weer dichter komen bij het moment van de Opname van de Gemeente van Jezus Christus, en ook dichterbij de stichting van het Vrederijk door Jezus zelf!

Wat zijn uw plannen voor dit jaar, en die van jou, wat ga je allemaal doen? Een beetje eten, een beetje werken, een beetje feesten, een beetje slapen, een beetje naar de kerk, misschien? Als dat je plannen voor 2008 zijn, dan passen ze niet in Gods plan! Ik ben er achter gekomen dat God niet van ‘beetjes’ houdt! Hij gaf Zichzelf helemaal in zijn Zoon Jezus, om mij volkomen, geheel te kunnen redden uit de macht van zonde en dood! God wil daarom niet delen, Hij wil alles, of niets, geen beetje! Hij kijkt uit naar mensen die vol geestdrift en met passie Hem willen dienen en volgen! Die wil Hij bemoedigen met Zijn geweldige beloften voor de toekomst. Óók die kun je lezen in Zijn Planboek, en ook dat ze waar en zeker zijn!

Zou je je plannen willen herzien voor een Heiland die wil dat je behouden wordt? [1 Tim.2:4]

Wie je ook bent, hoe oud of jong, ga op zoek naar dat heilsplan! Lees de Bijbel, ga een Alpha-cursus volgen, kom tot geloof, laat je vullen met Leven, met Zijn Geest, en wordt geestdriftig voor Hem, voor Jezus! Dán wordt het een geweldig jaar, 2008, wát er ook gebeurt!

H. van den Berg, tel. 06-15062838 / e-mail: berg.services@telfort.nl