Terug naar het begin   E-mailen   Zoeken   Gastenboek
Columns Hans van den Berg 2008
2008-06-24 14:53:33
Categorie: columns-hvdb-08
Ingezonden door: Edida


Koffers pakken……….!

Ja, het is een titel die in dit jaargetijde veel opgeld doet, nu het vakantietijd is of wordt. Maar  het wordt ook als een uitdrukking gebruikt welke helemaal niet zo’n leuke betekenis hoeft te hebben! Neem bijvoorbeeld het voetbaltoernooi in Zwitserland, waar geknokt wordt om de Europese titel. Nederland leek het heel goed te gaan doen; het versloeg drie tegenstanders op rij, waarvan twee hoog stonden aangeschreven! Nederland kleurde steeds meer oranje, naar mate de overwinningen geboekt werden en de euforie, en daarmee de gekte, toenam! Tienduizenden trokken op naar Bazel om ter plekke mee te maken hoe de ‘oranjezonen’ in de halve finale zouden belanden! Het werd één groot feest, vooraf! Blijkbaar kunnen wij niet anders meer, we juichen en feesten al, voordat de [Russische] beer geschoten is! Hoe anders pakte het uit; het al bijna tot kampioen verklaarde elftal kreeg er flink van langs, en dat kwam hard aan! Hoe ver is het gekomen met ons, en met de afgod van deze eeuw, koning Voetbal?

Hij regeert over tientallen miljoenen, wereldwijd; hij legt zijn wil op, zelfs als je feitelijk zou moeten rouwen, samen met je vrouw, om je te vroeg geboren en gestorven baby! Is het niet bizar, dat we zó gek geworden zijn van een balspel?

Een Duitse theoloog vergeleek deze sportverdwazing met een religie; het stadion de tempel, het publiek het koor, de stadionspreker de geestelijke en de succesvolle coach de messias! Maar het is ook zomaar weer voorbij, in 120 minuten kan je god-zijn plotsklaps veranderen in een sukkelschap! En toen werd het koffers pakken; iedereen wilde zo snel mogelijk weg van deze plek des onheils.

Zelf pakte ik ook m’n koffers en reisde af naar Israël voor een aantal dagen. Het was er goed toeven; een mooi land met een prachtige hoofdstad en met een geweldige toekomst! Het enige land ook waar de Bijbel tot léven komt! Lezend uit het Boek van God sta je daar op plaatsen waar dát, wat beschreven wordt, allemaal plaatsvond. Waar historische feiten in gedachten weer tot leven komen! Waar Jezus, God zélf, voor een poos leefde en rondtrok; ik zat daar op de berg waar Hij 2000 jaar geleden lessen voor het Leven leerde, lessen met eeuwigheids-waarde, onderwijs voor toen én nu, door God zelf gegeven! Ik was op de plek waar Hij huilde om Jeruzalem en om haar bevolking, om haar ongeloof! Ik ging door de straatjes die omhoog lopen, naar Golgotha, de plek waar Hij gekruisigd werd, in mijn plaats! Gaande door die nauwe steile straatjes droeg Hij het kruis dat in feite voor mij bestemd was! Ik zag de plek waar Jezus werd begraven, slechts voor drie dagen! Toen stond Hij op, almachtig God als Hij is! Op de deur van het graf staat het, in het Engels: ‘He is not here, He is risen.’ Dit bezoek, al deze bijzondere plaatsen, hebben een nieuwe dimensie aan mijn geloof toegevoegd, geweldig!

Nu zijn we weer thuis voor even, want we moeten straks wéér koffers pakken, want we gaan binnenkort verhuizen! We weten alleen nog niet waarheen, het ging allemaal zo snel! Maar dat komt wel goed.

Dit onderwerp laat wel zien dat het veel meer inhoud heeft dan voor vakantie alleen, hooguit drie keer in een jaar voor een aantal van ons. Je koffers pakken is ook een term die gebezigd wordt als je ontslag wordt aangezegd, of bij een scheiding! Het heeft een dubbele lading, deze uitdrukking, het kan een werkwoord zijn, maar ook een aanduiding, het heeft in ieder geval met vertrekken te maken!

Jezus sprak daar ook over, toen Hij het volk van Israël onderwees en waarschuwde. En die woorden, met eeuwigheidswaarde, gelden vandaag voor ons. Maar wil je onderwezen worden,

door Jezus, luister je naar Zijn waarschuwing?

Ben je klaar voor vertrek, zijn je [geestelijke] koffers gepakt, zodat je elke dag kunt gaan?

Jezus noemde als voorbeeld het verhaal over de wijze en dwaze meisjes; de bruidegom zou komen, maar niemand wist wanneer precies. Alle tien keken er naar uit, maar slechts vijf waren er werkelijk  klaar voor, hun koffers stonden gepakt, toen de bruidegom kwam. De Here Jezus vergelijkt hier Zichzelf met de Bruidegom die onverwacht komt, en die het gezelschap dat er klaar voor is, naar het huis van Zijn Vader brengt! “Waakt dan, want u weet de dag, noch het uur, “ waarschuwt Hij, in vervolg op het voorbeeld wat Hij gebruikte.

Je kunt het vinden en lezen in de Bijbel, in Matteus 25 vers 1 tot 13.

Alles wijst er op, op grond van de “tekenen des tijds” die de Bijbel noemt, dat Jezus spoedig gaat komen, om Zijn Gemeente op te nemen. Maar het kan ook zijn dat God u, of jou, of mij al eerder roept, want je weet net zo goed als ik, dat het ‘zomaar gebeurd’ kan zijn, net als met voetballen! Daar zijn dagelijkse voorbeelden van, om je heen! Waakt dan, zegt Jezus, zet je koffers gepakt klaar!

Wat dat inhoudt? Dat je het definitieve besluit neemt om voortaan Jezus te volgen, en niets en niemand anders meer! Dat je geen religie meer navolgt, welke dat ook is, maar dat je een relatie krijgt met God de Vader en God de Zoon! Als dát joU verlangen wordt, dan gaat de Heilige Geest dat bewerken, absoluut zeker! En dan kun je blij en met verwachting verder leven, want je koffers zijn gepakt, je bent klaar voor vertrek, klaar om te sterven, maar ook klaar voor de Opname die gaat komen!

En onderwijl mag je genieten van álles wat God je hier geeft, óók van een voetbalwedstrijd, ook van je vakantie, en al die andere dingen, maar wél naar Zijn normen en waarden!

H. van den Berg, tel. 06-15062838 / e-mail: berg.services@telfort.nl