Terug naar het begin   E-mailen   Zoeken   Gastenboek
Columns Hans van den Berg 2008
2008-07-08 14:44:21
Categorie: columns-hvdb-08
Ingezonden door: Edida


S T R E S S ?

Ooit last van gehad, of zit je momenteel in zo’n toestand? Want dat is het: ‘een toestand waarin het evenwicht van de bio-fysiologische functies in het lichaam is verstoord door te grote lichamelijke of geestelijke spanning en die bepaalde afweermechanismen in werking doet komen.’ Aldus het woordenboek. Een Engels woord dat vaak terecht maar ook onterecht gebruikt wordt! Maar in feite is het een storing, veroorzaakt door te grote spanning. Ik wil het daar niet uitgebreid over hebben,

maar een woord, afgeleid van dit onderwerp, trof me, en ik combineerde het met de ‘wereldtop’, een jaarlijkse driedaagse vergadering van de leiders van de acht rijkste industrielanden in de wereld, die deze keer wordt gehouden in het Japanse Toyako,

gelegen op een eiland, dat voor deze gelegenheid door 20.000 politieagenten werd afgesloten voor de buitenwereld! Wel mogen leiders uit de ‘mindere’ landen ook aanzitten, om aan te horen wat er nu weer allemaal aan hen beloofd gaat worden! Hoe men hen nu weer mee gaat laten delen in de rijkdommen van deze acht, inclusief Medvedev, de nieuwe president van Rusland, die in feite ook ‘gast’ is!

Zij zullen spreken over de verontrustende situatie in de wereld; de steeds maar stijgende voedsel- en olieprijzen, het milieu, de inflatie, de nog steeds dalende dollar, de honger in de wereld, de veiligheid, en niet in het minst over de klimaatverandering!

En dan zal men weer royaal toezeggingen doen, om de nood in de arme landen uit de wereld te helpen! Maar wat zal er uiteindelijk van terecht komen? De vorige keer beloofde men onder andere voor 25 miljard dollarhulp aan Afrika, maar in de kassa kwam tot nu toe niet meer binnen dan 3 miljard! En zo is er al heel veel toegezegd, maar voor het grootste deel werd het niet gerealiseerd, en bleek het slechts grootspraak te zijn, beschamend! De rijken verschuilen zich wellicht achter de clausule die is opgenomen, en die mij behoorlijk irriteerde: ‘gemaakte afspraken zijn niet bindend’!

Helaas, het blijkt steeds weer dat het werkwoorddelen’ niet, of vaak slechts maar voor een klein gedeelte werkt, bij velen. Terwijl in veel landen de nood schrikbarend hoog is, en hulp dringend gewenst, op allerlei gebied, hebben wij in onze rijkdom meer en meer ‘last’van keuze-stress, het woord dat bij mij bleef hangen. Spanning, veroorzaakt door het feit dat het aanbod waaruit wij kunnen kiezen zo schrikbarend hoog is, dat we het niet meer weten! Herken je dat? Er is zóveel, en we hebben er maar één nodig, en welke moet het dan zijn? Neem gewoon een zak chips; heb je wel eens gekeken hoeveel soorten er in een beetje een supermarkt liggen? En nootjes? En biertjes? En waspoeder, en margarine, en brood, en………?

Ik ben toe aan een nieuwe gsm, een mobieltje. En ik ging eens ‘even’kijken op Internet, e v e n t j e s, dacht ik! Mensenlief, ook daar wel eens gezocht? Er is minstens een week nodig om alle aanbiedingen door te nemen; mét abonnement of prepaid, welke periode, of sim only, of een ladyphone, welk toestel, wélk cadeau erbij, hoeveel minuten belbundel, hoeveel smsjes, hoeveel………..!

We zijn ook toe aan een ander huis; en via de website stormen de vragen op je af: wil je een huis met een tuin, met een balkon, met een dakterras, een lift, een garage, open haard, zwembad? Hoeveel kamers, hoe groot het perceel, hoeveel woonoppervlakte, aan het water, aan een rustige weg, of een drukke, in het dorp of buitenaf?

Het zijn zomaar een paar voorbeelden , met tientallen aan te vullen. En keuze-stress, je hebt het zomaar te pakken als je er druk mee aan de gang gaat!

In een wereld als waar wij in leven is het belangrijk om een goeie leidraad te hebben; er zijn zoveel dingen krom, er is zoveel onrecht, zoveel armoede en zoveel rijkdom, zulke grote verschillen, om stress van te krijgen! Elders in de wereld kampen ze met

grote tekorten, wij zwemmen in overvloed en weten daaruit maar nauwelijks onze keuze te maken! Daarom is het essentieel om die leidraad te kennen en te hanteren, willen we nu en straks onze keuzes kunnen verantwoorden, ook als het gaat om hulpverlening!

Koning David, die eens vanuit Jeruzalem het land en volk van Israël bestuurde, werd door God ook gebruikt om zijn volk die juiste weg te wijzen, en middels de Bijbel, waarin zijn onderwijs werd opgenomen, ook nu nog aan ons. In het bijbelboek Psalmen schrijft hij ons vandaag ook, en vanuit Psalm 37 geeft hij ons [goede] raad. “Stel uw vertrouwen op de Here en doe wat Hij goed vindt. Woon rustig in uw woonplaats en zorg dat u in alles trouw bent. Verheug u in de Here; dan zal Hij er op toezien dat u alles krijgt wat u nodig hebt en waarnaar u verlangt. Vertel alles wat u bezighoudt aan de Here en vertrouw Hem. Hij zal in alles voor u zorgen.”[Ps. 37:3-5, het Boek] Persoonlijk vind ik dit een stukje uit de Bijbel dat van rust spreekt, en dat ontstrest !

Deze eeuwenoude leefregels zijn nog als nieuw! Als wij ze naleven zullen we gaan ervaren dat het werkt, ook nu, ja zéker nu!

Vele eeuwen later spreekt Davids Zoon, Jezus, woorden van gelijke strekking, kostbaar en waardevol, geldend voor alle eeuwen! “Als de lasten u drukken en u vermoeid raakt, kom dan bij Mij. Ik zal u rust geven. Voeg u naar Mij en wees mijn discipel, want Ik ben vriendelijk en nederig van hart. Bij Mij zal je diepe innerlijke rust vinden . Wat Ik van je vraag is nooit te zwaar en de last die je voor Mij moet dragen, is licht.”[Mat. 11:28-30, het Boek]

Wat geweldig, de woorden die David beleed en profeteerde, en Jezus de Zoon van de levende God, die ze bevestigt! Wat geweldig om te ervaren dat het wáár is, ook in deze tijden van zorg en nood, in deze wereld. Maar Jezus is er klaar voor om ook joU rust te geven, en je van alle soorten stress af te helpen! Én om je te helpen om de goede Weg gaan, tot het einde toe! Je hoeft alleen maar te  k o m e n !

H. van den Berg, tel. 06-15062838 / e-mail: berg.services@telfort.nl