Terug naar het begin   E-mailen   Zoeken   Gastenboek
Columns Hans van den Berg 2008
2008-06-04 00:38:11
Categorie: columns-hvdb-08
Ingezonden door: Edida


Doelgericht? Of niet?

In deze tijd lijkt het mij wel interessant om hierover te schrijven; er zijn zoveel grote en kleine gebeurtenissen die onze aandacht opeisen, en het is wel boeiend om na te gaan wat het doel van dit alles is! Wat leven we in een drukke wereld; het ene is nog niet voorbij of het andere dient zich al aan, of is al begonnen! De examens van de tienduizenden zijn zo goed als voorbij, en nu is het de spanning van de uitkomsten, en vervolgens de hectiek van het in- of uitloten voor een studieplek voor de komende jaren. En dan is daar de vakantietijd alwéér! Maar kunnen we wel met vakantie, nu daar een serie grote sportevenementen aankomen? Een enorme voetbalhappening om het Europese kampioenschap, gevolgd door de Olympische Spelen die hun schaduw al heel ver vooruit wierpen! En daar tussendoor nog wereldtennis op Wimbeldon en de Vierdaagse in Nijmegen! En daarnaast ook nog onze eigen wandel- en fiets- en andere sportprestaties! Mens, er blijft geen tijd over! En het doel komt voor iedereen ongeveer op hetzelfde neer: overwinning, of in ieder geval een zo goed mogelijk resultaat bereiken! En dat kan variëren van een voldoende bij je examens tot kampioen op Europees of Olympisch niveau!

Het wereldgebeuren laat elke week weer een scala van beelden en berichten op ons los, en ook in ons land is het echt nog geen komkommertijd! Na Wilders en Fitna, na Verdonk en haar trots, is er nu weer de staking in het openbaar vervoer, het embryo-vraagstuk, de lage melkprijzen en de hoge brandstofprijzen! [Reden auto’s maar op melk, dan waren er twee problemen de wereld uit!]

En ver weg is Birma, met tienduizenden doden, en waar een wreed regime nog steeds geen hulp toelaat voor honderdduizenden slachtoffers. Ver weg is ook China met 80.000 doden en talloze gewonden en daklozen, en een regering die in ieder geval goed voor de dag wil komen, vóór en tijdens de Olympische Spelen! En Nepal is er; haar jammerklachten over het hartvochtige Chinese regime en haar roepen om vrijheid zijn alweer verwaaid en verloren gegaan in het tumult van nieuwste nieuws! Daarnaast zou ik kunnen schrijven over Eritrea, waar christenen nog steeds opgesloten zitten in gloeiend hete containers, over Zimbabwe, waar, ter voorbereiding van nieuwe verkiezingen, de anti-Mugabe stemmers gemolesteerd en bedreigd worden. Over Noord Korea waar het volk zucht onder de wrede heerschappij van Kim Jong Il en zijn handlangers, en nog over zoveel andere plaatsen in de wereld, waar mensen lijden en gebukt gaan onder onrecht en willekeur.

En al die gebeurtenissen, hoe erg ook vaak, ontstaan door het doel wat mensen nastreven, en waardoor anderen een doelloos en geknecht bestaan leiden. Tijdens ons aardse bestaan is het normaal om doelgericht bezig te zijn, om iets na te streven, maar niet zodanig dat anderen daaronder moeten lijden! Het is goed om ergens mee bezig te zijn, om je tijd nuttig te besteden aan werk, gezin, hobby, sport en andere dingen. Doelloos zijn maakt mensen vaak somber en neerslachtig; werkeloos zijn, niets om handen hebben geeft mensen vaak een gevoel van nutteloosheid, waardeloos zijn, en het veroorzaakt soms depressiviteit. Daarom is het goed om stil te staan waarom we eigenlijk op deze wereld zijn terechtgekomen! En tot welk doel! Of is het toch toeval, een gril van de natuur? Als je dat wilt weten, dan moet je beginnen bij God, tenminste, als je er vanuit gaat dat er een God bestaat! Want, zegt Bertrand Russell, een atheïst, ‘het is zinloos om je af te vragen wat de zin van het leven is, als je niet in God gelooft.’ Maar als je als schepsel wel gelooft in een Schepper, dan kan je het beste bij Hém terecht met je vragen over het doel van je bestaan. Dat lijkt me logisch; het doel van een uitvinding kun je ook het beste vragen aan de uitvinder.

Nu dan, de Schepper is ook de Auteur van dat geweldige Boek, dat wij de Bijbel noemen. En daar wordt heel duidelijk omschreven wat het doel van ons leven is, hier op aarde. Daarin kun je lezen dat het allemaal om Hem gaat! Het ultieme doel van het hele universum is om de heerlijkheid van God te laten zien; álles bestaat om die reden, ook u, ook jij, ook ik! “De HERE heeft alles gemaakt tot Zijn doel”, zegt Salomo in Spreuken 16:4. En om hier en nu op de juiste manier doelgericht bezig te zijn is het uiterst belangrijk om dat doel van God met ons leven te kennen! Zijn doel is dat wij leven tot Zijn eer, tot Zijn vreugde, dat Hij plezier aan ons kan beleven! Niet zomaar af en toe, als we ‘iets goeds doen’, nee, dat Hij dagelijks in ons leven de eerste plaats krijgt, dat Hij voorrang heeft boven alles! Dat kan soms best heel moeilijk zijn; je moet joUw prioriteiten, je tijdsindeling, je relaties en al het overige op Hem afstemmen! Maar weet je, het is het allerbeste wat je kunt doen; talloos zijn de mensen die doelloos door het leven zwerven, omdat zij zich nog nooit verdiept hebben in het werkelijke doel van hun leven. Als mensen goddeloos worden, en dus hun werkelijke doel missen, zo las ik ergens, dan zijn: regeringen radeloos, leugens grenzeloos, politiek karakterloos, zeden bandeloos, mode schaamteloos, misdadigheid mateloos, conferenties eindeloos en vooruitzichten troosteloos. Wat zou de wereld er anders uitzien als regeringsleiders en staatshoofden, maar ook mensen als u en jij en ik zich zouden richten op dát doel, wat God voor ogen heeft voor ons leven! Weet je, Jezus, Gods eigen Zoon, kwam persoonlijk naar deze aarde om voor mij de straf te ondergaan die ik verdiende; ik was Zijn doel!

Daarom wil ik Hem eer en glorie geven, doelgericht leven, naar Zijn richtlijnen, mijn leven lang, en tot in eeuwigheid! En u, en jij? Jezus deed het ook voor joU! Ga je ook tot Zijn doel komen, of zet je dat doelloze leven voort, totdat het in eeuwige ellende eindigt?

[ps. ik heb een mooi boekje voor u, voor jou, om weg te geven aan een [klein]zoon of dochter, een vriend, de buren, of wie dan ook, die nog niet het juiste doel voor ogen heeft. Mail of bel, en bestel, het is gratis!]

H. van den Berg, tel. 06-15062838 / e-mail: berg.services@telfort.nl