____________________________________________________

Kinder M u u r Krant
____________________________________________________
3e jaargang                           29 april 2000                        week 18


INHOUD:

Binnenkomer
Van de redactie
De computerrobot
In deze KinderMuurKrant...
 Hij is WAARLIJK opgestaan!  [ een verlaat Paasverhaal ]
Lied van die Wenner [ in het Afrikaans ]
Dit is Henry!  [ verhaal ]
Wat zou er zijn als ik er gewoon niet was?  [ Alice ]
Gebedshoek
De moppendoos
De KinderMuurKrantAgenda






BINNENKOMER:

Benader een bok nooit van voren,
een paard nooit van achteren
en een dwaas van geen enkele kant.

[ Jiddisch spreekwoord ]



VAN DE REDACTIE


Jiddisch is een Joodse taal.  Toen de Joden zo'n tweeduizend jaar geleden uit hun land werden verdreven, zwermden ze uit over Europa en Rusland.  Maar ook daar werden ze vaak weer van land naar land verdreven.  Zelfs in Nederland waren ze lange tijd niet welkom.  Kwam er dan een Joods gezin uit Berlijn naar Amsterdam, dan konden ze elkaar verstaan, want ze spraken allemaal Jiddisch.  En ook leerden ze elkaar wijsheden, zoals hierboven. In veel plaatsen in Nederland zijn er al helemaal geen Joden meer.  Maar gelukkig zijn hun wijsheden bewaard gebleven.  Zo nu en dan zal de KinderMuurkrant er daar een paar van publiceren.


Deze week was het Pasen.
Toen stonden we stil bij de opstanding uit de dood van de Here Jezus Christus!  En dat mogen we vast houden; ook al is Pasen nu voorbij.  Want Jezus overwon de dood.  Voor altijd! Ik kreeg nog een mooi Paasverhaal van Ds. David Boyd uit Veghel.  Het heet: "Hij is WAARLIJK opgestaan!"


Deze week vieren we ook Koninginnedag. 
Ditmaal niet op 30 april, maar een dag eerder.  Lekker met vader en moeder, of misschien ook wel met opa en oma slenteren over de rommelmarkt.  Wie weet waar je mee thuis komt?  En weet je wat ook leuk is?  Zelf met spulletjes op de rommelmarkt gaan staan.  Gaaf hoor!


En we denken deze week terug aan de oorlog.
Op 4 mei denken we terug aan degenen die in de oorlog zijn doodgegaan.  Er zijn dan overal in Nederland herdenkingen.  Maar wij blijven altijd thuis. Via de televisie zien we dan wat er in Amsterdam op de Dam gebeurt of in Westerbork.  Vooral het vroegere concentratiekamp Westerbork heeft onze aandacht, want van daaruit werden de vader en de moeder van mijn vrouw in 1942 weggevoerd. Samen met haar beide opa's en oma's.  En haast alle ooms en tantes, neefjes en nichtjes.  Ze werden in een grote goederenwagon gepropt en als vee naar de gaskamers in Polen gereden. Toen ze daar aankwamen, moesten ze zich uitkleden en zogenaamd onder de douche.  Maar in werkelijkheid was het een gaskamer.  En zo werden ze allemaal om het leven gebracht. Nou, daar mag je één maal per jaar best even bij stil staan.  Denk daar op 4 mei om acht uur maar even aan.   


Maar deze week vieren we ook bevrijdingsdag.
Gelukkig leven we weer in een vrij land en hoef je niet bang te zijn dat ze je vader en moeder zomaar bij je wegnemen, alleen maar omdat ze Gereformeerd zijn, of Baptist.  Jood of Mohammedaan.  Nee, ja mag in Nederland geloven wat je wilt.  En het geeft ook niet uit welk land je komt; of welke huidskleur je hebt.  Iedereen mag hier in Nederland vrij leven.  En dat vieren we!   Waauw!!!


Vorige week hadden we 't over Nehemia.
Samen met zijn vriend Ezra wordt er flink gebouwd.  Nehemia herstelt de muren rondom Jeruzalem; niet alleen natuurlijk, maar samen met zijn Joodse vrienden.  En Ezra herbouwt de tempel; wij zouden zeggen: de kerk.  En toen alles klaar was, vierden zij een groot feest.  Nou, dat mocht ook wel, want eindelijk hadden de Joden een plaats waar ze veilig waren en rustig maar de tempel konden gaan.  Gelukkig dat de Joden ook nu een eigen land hebben, maar de tempel is er niet meer.  Die is later weer afgebroken.  Er staat alleen nog maar een grote muur.  Die noemen ze de klaagmuur.  Daar klagen de Joden voortdurend dat hun tempel is afgebroken.  En ze bidden tot God dat er ooit weer eens een nieuwe tempel mag komen.  Wat dacht je, zou dat ooit gebeuren?

[ Van de Redactie ]



DE COMPUTERROBOT



Opgeven voor één van de Muurkrant-edities doe je door op de volgende link te klikken. Kies daar de gewenste editie(s). Veel plezier met lezen!

[ Links verwijderd, i.v.m. datering ]
 

[ De Computerrobot ]






IN DEZE KINDERMUURKRANT...


Over zending gesproken!
De computerrobot had het over zending.  Nou, als je aan zending denkt, dan zie ik kleine negertjes voor me.  Hen wordt het Evangelie gebracht door missionarissen met witte tropenhelmen op.  Die leren hen dan christelijke liedjes en zo.  Natuurlijk is zending veel meer dan dat, maar Edith Bosch stuurde mij  zo'n christelijk lied uit Zuid Afrika.  Het is het lied van die Wenner.  Probeer het maar eens te begrijpen.  En mocht dat niet lukken, lees dan Hebreeën 12:1-3.  Want daar is dit lied op gebaseerd.


Over rommelmarkt gesproken!
Nou, Jan-Frans is al op tweede Paasdag wezen kijken en heeft daar wel een heel bijzonder vriendje gevonden.


En over jezelf gesproken... 
Alice heeft een vraag:  "Wat zou er zijn als ik er gewoon niet was?"
Lijkt me erg moeilijk om daar een antwoord op te geven. Ik ben benieuwd wat  Leo daarvan zegt.  Jij ook?
En mocht jij ook eens met zo'n moeilijke vraag zitten, dan weet je waar je terechtkunt.
Leo is via e-mail te bereiken op ledevo@solcon.nl


Maar natuurlijk is het ook lachen geblazen!
De moppendoos staat al weer klaar;  vol van de belevenissen van familie De Vries.  Hou je buik maar vast, want anders valt ie er nog af van 't lachen.  
Veel Leesplezier!

[ Wim & Carry Bootsma ]




HIJ IS WAARLIJK OPGESTAAN[ een verlaat Paasverhaal ]


De communistische leider, Bukharin reist van Moskou naar Kiev.  Zijn opdracht is om een toespraak te houden voor een grote menigte werkers.  Zijn onderwerp is Atheïsme.

Voor een vol uur geeft hij zijn publiek de volle lading.  Hij vuurt wetenschappelijk bewijs en filosofische argumenten op zijn luisteraars af.  Hij maakt het geloof, de kerk en God belachelijk met zijn bezwaren.  Van de Bijbel - die volgens hem vol zit met tegenstrijdigheden - laat hij geen spaander heel.  Rood aangelopen en buiten adem, sluit hij zijn speech af met de vraag: "Zijn er nog vragen?"

Zelfs de manier waarop hij de vraag stelt, geeft aan dat hij niet verwacht dat iemand nog iets zal kunnen of durven vragen.  Toch staat er een klein mannetje met een bril op.  Hij beklimt het podium, neemt plaats achter lessenaar, vlak naast de grote, intimiderende Bukharin.  Hij leunt naar de microfoon, kucht en schrikt van zijn eigen stemgeluid.  Het wordt doodstil in de zaal.

Schuchter kijkt de man naar rechts en dan naar links en roept:  "Christus is opgestaan!"
Als één man staat de zaal op en antwoordt met donderend geweld: "Hij is WAARLIJK opgestaan!"

[  Ds. David Boyd, Veghel ]



Lied van die Wenner

U is my sterkte My hulp en my Heer
U krag gee my vlerke En ek triomfeer
Ek is n oorwinnaar In Jesus se krag
Oor berge en steiltes Wat nog vir my wag

 

Met U gaan ek duisend berge oor
Met U Heer hier by my
Al lê vir my pyn of swaarkry voor
U Gees staan my by
U vul my met sterkte en met krag

U hardloop hier langs my
En als wat ek nodig het vandag
Dit gee U vir my
U bruisende lewe Vloei hier binne my
Dat ek hoër kan strewe En oorwinning verkry
Met U kan ek aanhou Met U sal ek wen
Omdat U my lief het En omdat ek U ken
Met U gaan ek duisend berge oor
Met U heer hier by my

Al lê vir my pyn of swaarkry voor
U Gees sal my lei
En U laat my voete veilig staan U Gees gee my lewe
Met U kan ek heelpad voluit gaan want U is by my
Ek is n oorwinnaar In Jesus se naam
Oor berge en steiltes Gaan Hy met my saam
En ek sal nie vrees nie Nee ek is nie bang
Want met U hier by my Weet ek dat ek kan
Ja, ek is meer as oorwinnaar In Jesus se naam

 [ Vangelis/S. Logarides ]






DIT IS HENRY [ verhaal ]

Maandag, 2e paasdag
We hebben een superlief kuikentje, zijn naam is Henry!!

Vandaag waren we met de hele familie naar de rommelmarkt, we mochten allemaal iets uitzoeken.  (Oma betaalt!!!)  Simon koos een robot, Willem koos autootjes,  Andreas een bestuurbare auto,  Heit een tuinkabouter met een hengel, voor bij de vijver,  mam 2 bedeltjes (ze is er helemaal gek van)!!!!!
Opa kocht natuurlijk boeken, (theologische)  en oma was niet bij de antiekkraampjes weg te slaan!  Ze kocht kussens voor de tuinstoelen).

Maar wat zal ik ééns kiezen………moeilijk hoor…..  Ik heb toch al zo veel…..  En zie ik iets leuks……  dan is het te duur…..  Dan inééns lopen we langs een kippenren!!!!…….  TOK……!!!!!!!

DAT IS LEUK… KLEINE KUIKENTJES….  MAAR HELAAS….. ZE ZIJN NIET TE KOOP.

Mijn oma en mijn moeder kunnen goed kletsen, dus haal ik ze op!!!!
En wat denk je??????  Ik mag een kuikentje!!!   Ze zijn net uit het ei en hij moet dus nog een tijdje onder de lamp, maar van mams mag het en ook heit (dat is fries voor papa) vindt het leuk……  Zo hebben wij op 2e paasdag een echt kuikentje in de huiskamer!!!!   Niet van chocolade, maar een ECHTE…HOOR!!!!

Zijn naam is Henry! Zijn naam betekent:

H:  hoge uitzondering
E:  energie
N:  neutraal
R:  run to the food
Y:  ys niet toegestaan  (Want hij moet warm blijven)

Wie heeft een 2e kuikentje?  Want één is maar alleen!

 Jan-Frans de Vries, Dokkum

 

WAT ZOU ER ZIJN ALS IK ER GEWOON NIET WAS?  [ Alice ]


Dat is een interessante gedachte Alice:  als ik er nou eens niet was?  Zou God het dan niet compleet vinden?  Zou Hij dan iets missen?  Het antwoord is: ja! Dat zal ik uitleggen.

Je kunt natuurlijk denken:  "Het is puur toeval dat ik er ben.  Als mijn ouders mij niet hadden gekregen was ik er gewoon niet geweest."  Dat lijkt logisch, maar is het niet.  Je had ook uit heel andere mensen geboren kunnen worden.  Dan waren dát je ouders geweest.  En dan waren de mensen die nú je ouders zijn, totaal vreemden geweest.  Het gaat er om dat jij  er bent!  Hoe jij er bent is minder belangrijk.  Je had ook een andere huidskleur kunnen hebben en een heel andere taal kunnen spreken.  "Dan was ik toch een ander geweest?" zeg je misschien.  Welnee, natuurlijk niet.  Dan was jij ook gewoon jij geweest, alleen ergens anders.  Jij bent er, dát is beslissend. Waar en hoe is minder belangrijk! En waarom  ben jij er? Omdat het de bedoeling  was dat jij er kwam!

Kijk, God heeft ons mensen gemaakt als een hele massa kleine copietjes van Hemzelf.  Als God naar ons kijkt ziet Hij dus als het ware Zichzelf terug.  Nu is het op aarde niet goed gegaan omdat we ons hebben losgemaakt van God.  Wij weer-spiegelen daardoor nog maar weinig van Hem.  Maar eens wordt het weer goed, en dan zijn wij weer Gods eigen ‘spiegel’.
 
Nu zijn wij copietjes van God, maar niemand is een compleet  copietje.  Ieder van ons laat maar een klein stukje  van God zien.  Al die stukjes samen zijn dus nodig om met zijn allen sprekend op God te lijken.  Jij kan dus niet gemist worden Alice, snap je?  Omdat jij in jouw leven iets van God laat zien dat een ander niet kán laten zien!  Er is er maar eentje van jou, en dat ben jij!   Je bent gewíld, door God Zelf!

[ Leo de Vos, ledevo@solcon.nl ]


GEBEDSHOEK

Hallo Wim.
Het is alweer even geleden dat we een mail stuurde, want  er gebeurt hier van alles. Ons huis wordt gerenoveerd en onze jongste dochter heeft haar teen gebroken, vandaar.

Richard en Sylvia Peet uit Amstelveen


Van de redactie

Misschien kun je aan Anouk, de dochter van Richard en Sylvia Peet, denken wanneer jij je avondgebedje doet?!!  Al vast bedankt.





 

DE MOPPENDOOS

 van familie de Vries                                                                                                 

Dankgebed van Willem:

"Heer, dank U dat oma ziek is
 en dat opa niet meer ziek is,
dan kan hij weer sturen."

Toen Jan-Frans nog klein was:

Jan-Frans was nog heel klein, toen hij bij zijn oom aan de radio zat.
Er ging iets heel erg mis.
Zijn oom zei:  "Heb jij dat gedaan?"
Jan-Frans; haalt z’n schouders op.
Oom: "Heb jij dat gedaan of jok je?"
 Jan Frans:  "ik denk van Jokje!"

Andreas denkt na over verliefdheid:

Andreas komt uit school en opa wacht hem op
Joanne tegen Andreas:  "Ik vind jou wel heel lief."
Andreas:  "Dat kan niet hoor want jij bent al verliefd op Tjeerdlouwren."
Joanne:  "Ja, maar ik vind jou toch wel liever."
 Andreas: "Ja, maar in de bijbel staat dat het niet mag.

Hé, Opa waar staat dat nou? Gij zult niet echtbreken."
Opa:  "Ja dat staat in de wet, maar dat is voor grote mensen hoor!"
Andreas:  "O,..!!!"


En Simon doet een bekentenis:

In de kerk zegt Simon tegen de vader van Bas:  "Waar is Bas?"
Vader:  "Die is vanmorgen al geweest."
Zusje van Bas:  "Ik mag vandaag 2 keer mee."
Simon:  "Ik mocht vanmorgen niet, want mama had zich verslapen!!!!!!!!"


de moppendoods is weer leeg....

Tja die kinderen van ons, ze blijven bezig.  Misschien dat ze morgen zelf weer iets willen schrijven.
Nou de groetjes maar weer, Saapke

                                
Aan deze KinderMuurkrant werkten mee:

Jan-Frans (Dit is Henry)
Leo de Vos (Waarom gaan wij dood?)
Saapke de Vries (Moppendoos)
Jan Smit (Webmaster)
Edith Bosch (Correctiewerk en toesturen gedicht)
Ds. David Boyd (Hij is WAARLIJK opgestaan!)
de computerrobot kindermuurkrant-request@maillists.solcon.nl   -:))
Wim en Carry Bootsma (Eindredactie).


De KinderMuurKrant wordt uitgegeven door:

STARTKWALIFICATIE
Spiegelstraat 62,
7552 MR Hengelo
Telefoon en fax: 074-2420948
E-mailadres: uitgever@muurkrant.org 
internetadres:  
Rekeningnummer 81.89.64 t.n.v. Startkwalificatie te Hengelo o.v.v. Muurkrant




Meer agenda-items lezen? 
Klik

Zelf een agenda-item opgeven? 
Klik 
Klik hier om een agenda-item op te geven



Vraag de voorwaarden bij Wim Bootsma aan
om een agenda-item mee te laten liften met de muurkrant.



 Wilt u ook van de mogelijkheid gebruik maken om
 zelf de agenda-items van uw christelijke/evangelische organisatie 
 in ons CMS (online) in te voeren?
 Neem dan contact op met de
webmaster.
 


TENSLOTTE:
Dit weekend gaat de webmaster van de website de Paasdagen
een weekend met zijn zoon uit logeren.
(leuk toch, zomaar een weekend met je vader op stap!!!)
Maar dat betekent wel dat de nieuwe agenda-items
dinsdag pas op de website komen.

_________________________________________________________________________

OOK DEZE ELEKTRONISCHE AGENDA WAS  WEER EEN UITGAVE VAN:

Startkwalificatie te Hengelo (O)
_________________________________________________________________________

HEB JE VRAGEN, SUGGESTIES, OP- OF AANMERKINGEN?
SCHRIJF, E-MAIL, BEL OF FAX DAN NAAR:



Eindredactie Muurkrant:
Wim Bootsma
Spiegelstraat 62
7552 MR Hengelo
telefoon & fax:  074-2420948

e-mailadres: uitgever@muurkrant.org
internetsite: